V Blansku se finále této soutěže koná už podruhé. „Letos bylo k vidění jednačtyřicet soutěžních snímků, které jsme rozdělili do dvou hlavních kategorií. První byla do patnácti let autorů a druhá do devatenácti. Dále byly rozděleny podle žánru," vysvětlil tajemník soutěže Jaroslav Cinkl.

Snímky hodnotila odborná porota, které předsedala producentka České televize Lenka Poláková. „Zvláštním hostem byl Dave Watterson, prezident Světového svazu neprofesionálních filmů UNICA. Jeho zájem nás těší, protože v Blansku se v roce 2018 uskuteční Světový festival neprofesionálních filmů," poznamenal koordinátor soutěže Vít Šaroun.

Vítězové byli vyhlášeni už ve čtvrtek. Odnesli si věcné ceny, ale hlavně spoustu cenných zkušeností. „To je hlavním posláním celé akce. Pro mladé filmaře jsou nachystány různé workshopy a semináře, navíc je porota hned ohodnotí a poradí jim, co by mohli zlepšit. Řada z nich se pak díky tomu dostane na filmové školy," dodal Šaroun.

Vedle soutěže byla na programu i beseda s takzvanými youtubery, což jsou lidé, který točí videa a zveřejňují je na internetovém severu Youtube. V pátek pokračuje v Kulturním středisku města Blanska filmovými workshopy.