Stejně jako v minulých letech festival potrvá čtyři dny. A přinese novinky. „Zatímco v minulosti jsme se zaměřovali na klasiku a setkávání žánrů, letos bude festival úplně jiný. Všichni účinkující jsou totiž ze zahraničí. Převládá latinskoamerická hudba, kterou okoření skotská muzika," nastínil Josef Matoušek z agentury FCT, která festival pořádá.

První koncert si diváci poslechnou ve čtvrtek v šest hodin večer. Kapela Brasiliando je rozehřeje sambou, její kombinací s rockem a zahraje i xote, afoxé a další brazilské rytmy. „Brasiliando vyzařují při svých vystoupení tu správnou energii a často publikum rozhýbají," upřesnil Matoušek.

V pátek vystoupí v jeskyních Mezcla, která moderně pojímá tradiční kubánskou a latino hudbu. Muzikanti přidávají i prvky jazzu a funky. „Nádech Latinské Ameriky dodá kapele kubánská zpěvačka Tanda," podotkl Matoušek.

V sobotu se v dómu rozezní harfa, kytara, kontrabas a dudácká skupina The Rebel Pipers. Ta s dalšími hudebníky zahraje keltské balady a skotskou hudbu. Čarovné tóny Macochy zakončí v neděli Fuego Latino. „Tito Bolívijci jsou tahákem festivalu. Každý z nich umí hrát na pět šest hudebních nástrojů, hlavně na flétny a strunné nástroje," dodal Matoušek.

Hudbu doplní také barevné světelné efekty. Podle Jiřího Hebelky ze Správy jeskyní Moravského krasu jde o unikátní projekt. „Barevné osvětlení povolujeme v jeskyních jen výjimečně," vysvětlil. V ceně vstupenky je kromě koncertu také prohlídka Punkevních jeskyní.