Toužil po zápisu mezi rekordmany. V době, kdy psal diplomovou práci, začal výtvarník Tomáš Vavříček z Boskovic pracovat na rozsáhlé sérii autoportrétů. Psal se rok 2013. „Maloval jsem jen o víkendech, byla to částečně forma relaxace. Od začátku jsem usiloval o rekord. Toužil jsem i po zápisu do Guinessovy knihy, to se mi ale nepodařilo. Je s tím spojené hodně byrokracie a člověk navíc musí zaplatit dost vysokou částku. Jsem rád, že jsem se dostal do České knihy rekordů,“ přiznal mladý výtvarník, kterému je věnovaný první díl seriálu Co soused, to rekordman po letní přestávce.

Certifikát stvrzující republikové maximum nakonec získal za největší počet vystavených obrazů od jednoho autora.

Kvůli klidu na práci tvořil doma v rodných Boskovicích. „Od nás nic nepotřeboval. Maximálně pochválit,“ ohlížel se rekordmanův otec Bohumil Vavříček.

Kdo je Tomáš Vavříček
∙ Narozený: 7.6. 1985
∙ Bydliště: Praha
∙ Čím je zajímavý: Vytvořil rekord v největším počtu vystavených obrazů od jednoho autora. Počet autoportrétů, za které si vysloužil zápis do České knihy rekordů, je 2222. V současnosti jich má hotových už osm tisíc. Chtěl by jich vytvořit 12080.
∙ Nová výzva: V plánu má pokořit rekord v nejdelší jízdě na kole, při které výtvarník maluje obraz. Rád by dosáhl vzdálenosti deseti kilometrů. Na tuto výzvu se podle svých slov zodpovědně připravuje.

Synův zájem o výtvarnou činnost s manželkou podporovali od dětství. „Maloval už odmala. Viděli jsme, že má talent, a tak se přihlásil na střední uměleckou školu. Tu úspěšně vystudovala pokračoval na Akademii výtvarných umění,“ shrnul Vavříček starší.

Podle slov mladého malíře mají jeho autoportréty odrážet současnou hektickou dobu a zahlcení informacemi. „Inspiroval jsem se teorií mediálního vědce Marshalla Mcluhana, který se věnoval informačnímu přemnožení. Hodně z těch obrazů je nedomalovaných nebo jen tak načrtnutých na skicách. Chtěl jsem tím vyjádřit dnešní dobu. Ta je v mnoha směrech a ohledech často povrchní. Člověk je zahlcený spoustou informací, životní tempo se zrychluje,“ vysvětlil umělec.

Se svou rozsáhlou sérií obrazů vycestoval i mimo Českou republiku. „Vystavoval jsem v Novém Dillí, nebo třeba v New Yorku. U nás jsem měl kromě letovického zámku výstavu i v Kafkově domě v Praze,“ bilancoval Vavříček.

V tvorbě autoportrétů nepolevil ani po získání českého rekordu. V současné době jich má už osm tisíc. „Chtěl bych skončit na čísle dvanáct tisíc osmdesát. Proč chci sérii zakončit tímto číslem, neprozradím. Je to tajné,“ pousmál se.

Sedmnáctiletý Martin Matuška z Blanska se věnuje workoutu. S přáteli založil komunitu No Gravity.
Workout je životní styl. Vysvobozuje mě od povinností i stresu, říká Matuška

Rekord rodáka z Boskovic do dnešního dne nikdo nepřekonal. „Nevím o tom, že by někdo vytvořil nový. Co se týče pokusů ze světa, je to složité dohledat. To, co je v Guinessově knize, je jen zlomek toho, co její vydavatelé registrují,“ sdělil prezident agentury Dobrý den, která vydává Českou knihu rekordů, Miroslav Marek.

Ten potvrdil, že dostat se do Guinessovy knihy rekordů není tak jednoduché. „Je to případ od případu. Záleží, jak je to pro lidi z Guinessovky atraktivní. Většinou to však zájemce přijde i na stovky tisíc. Znám však i pár případů, kdy to lidi usilující o světový rekord stálo jen minimum peněz,“ pokračoval Marek.

Vavříček se nehodlá spokojit jen s jedním rekordem. Už brzy má v plánu překonat další. „Jde o pokus o nejdelší jízdu na kole, při níž člověk současně maluje obraz. Dosavadní rekord je pět kilometrů, já bych rád dosáhl deseti. Teď tvrdě trénuji. Snad se mi to podaří,“ plánuje.

Nový plán zaujal i zástupce České knihy rekordů. „To zní velice zajímavě. Měl by se nám ozvat. Určitě bychom u toho chtěli být,“ reagoval Marek.