Babí léto je pryč. Prší a vyfrézovanou silnici v zaplnily blátivé kaluže. Okolí kina je zaplněné desítkami aut. Do sálu míří lidé všech generací. Poslechnout si svoje příbuzné a kamarády a po nich slavnou Brněnskou Moravěnku.

Předsálí je plné lidí. Mladí, starší i ti dříve narození. Mezi nimi pobíhají malé děti. Postává tu i mladý pár. „Jak nás napadlo jít na dechovku? Já s nimi hraji na flétnu,“ směje se Tereza Vančurová.

Božena Kovářová z Horní Lhoty chtěla být v dětství archeoložkou. Nyní vede už pátým rokem Státní okresní archiv Blansko.
Ročně máme stovky návštěv. Ne vše jde vygooglit na síti, říká ředitelka archivu

Trému nemá, spoléhá na to, že případná drobná chybička se mezi ostatními nástroji ztratí. „A já jsem se na Terezu přišel podívat. Ještě jsem ji neslyšel, dnes je to pro mě premiéra,“ říká její přítel Ivo.

„Doufám, že mi pak neuteče,“ usmívá se mladá flétnistka.

Diváci už zaplnili sál. Sedí mezi nimi i Květoslava Navrátilová. Pro ni je to mimořádný den a jak říká hvězdný okamžik. Po třech letech si znovu zazpívá s Brněnskou Moravěnkou. „Mládí musí jednou odejít. I když si je člověk zachová v srdci, žel přírodě, nezachová si je v kolenou,“ zacitovala Jana Wericha zpěvačka. Nutno podotknout, že po přestávce na pódiu zářila bez ohledu na věk.

V Letovicích se konalo mistrovství republiky v sálové cyklistice. Novými českými šampiony v kolové jsou otec a syn Jiří Hrdličkovi.
Slaví celá rodina. Mistry republiky v kolové se stali otec a syn Hrdličkovi

Ozve se bouřlivý potlesk. Přichází třicítka muzikantů. Členové jedovnických dechovek Olšověnka a Bivojanka se v neděli představili jako Velký dechový orchestr Jedovnice. A začínají Hudbou pro Michaelu. Jedna skladba střídá druhou. „Tuhle, když jsem ji kdysi hrál, jsme tenkrát cvičili dva měsíce každý den. Teď jsme na ni měli taky dva měsíce. Zkoušky byly jednou týdně, někdo sem tam vynechal,“ nezapře v sobě učitele Jaroslav Zouhar. Pod jeho taktovkou dnes bývalí absolventi místní umělecké školy hrají.

O přestávce překvapení diváci zjistili, že přestalo pršet. „To se chlapci činili, že rozfoukali i mraky,“ podotkl jeden z nich.

„My jsme se přijeli podívat na zetě. Hraje na trubku,“ prozradila Marta Koníčková. A všichni už spěchají na svá místa.

V druhé části jim zahraje Brněnská Moravěnka. „Morava, Morava…,“ zazní úvodní tóny oblíbené písně a lidé v hledišti se přidávají ke zpěvákům.

Ilustrační foto.
Kamiony mezi Brnem a Svitavami? Rozhodnutí o objížďce se odsouvá

Diváky svým vystoupením pobavil i humorista Libor Pantůček. Jeho vtipy rozesmály celé publikum. Pak se dál hrálo a zpívalo. „Jde jim to jako zamlada,“ pochvaloval si jeden ze spokojených diváků.

Na závěr si diváci s účinkujícími slíbili další dostaveníčko za deset let.