Jmenuje se Proměny ulic Blanska. „Kniha vyjde jako připomínka výročí osmi set osmdesáti let od první písemné zmínky o Blansku. Bude plná dobových fotografií a údajů o jednotlivých stavbách a úpravách ve městě. Snímky ukáží vybrané lokality, jak vypadaly v minulosti a pak i po změnách," řekl Svoboda.

Na nové knize nyní intenzivně pracuje. Fotografie získával z dobových novin, městské kroniky nebo z archivu. „V knize budou i dobové výstřižky z novin a kronik. Kolik třeba stála stavba hotelu Dukla, jak dlouho se stavěl a podobně," řekl Svoboda.

V pořadí se jedná už o jeho třetí knihu. Hotová bude v říjnu. Předchozí dvě knihy mapovaly historii Blanska. Blanenský chodec se zaměřil na památky ve městě.

Publikace Bejvávalo s podtitulem Z pradědečků žádný dnes nepoznal by Blansko jako ves nabídla desítky starých pohlednic Blanska od roku 1895 do roku 1950. Dále pak mapy, dobové dokumenty a kresby.

A také vzpomínky pamětníků. „Pohlednic existuje spousta. Ale prakticky žádná není detailně popsaná, co zobrazuje. V knize jsou k pohlednicím z jednotlivých let napsána čísla domů, kdo tam bydlel a jakou třeba provozoval živnost. Nebo co se tam událo. Hodně mi pomohl místní pamětník pan Kučera," upřesnil Svoboda.