Původní myšlenka vznikla v Boskovicích. „Před více než deseti lety pořádal soutěž boskovický odbor sociálních věcí. Sloužila k představení mladých umělců i k prevenci sociálně patologických jevů u mládeže. Po třech letech ale následovala dlouhá pauza. Vloni jsme se rozhodli akci oživit a přesunout do Letovic," vysvětlil Jiří Palán, ředitel tamního městského kulturního střediska. To akci pořádá již podruhé.

Soutěž je určená pro začínající umělce všeho druhu. Přihlásit se mohou zpěváci a zpěvačky, kapely, ale i tanečníci nebo divadla. V loňském roce za dva dny vystoupilo téměř patnáct talentů a také letos je o soutěž velký zájem. „Přihlásilo se tolik lidí, že jsme bohužel některé museli odmítnout. Jelikož se soutěž koná jen jeden den, program je opravdu nabitý. Na všechny by se nedostalo," vysvětlil Palán.

Před diváky i porotu

Díky soutěži mají mladí lidé možnost zazpívat si na pódiu před opravdovým publikem. „Hudebníci si připraví představení zhruba na pětadvacet minut. Jejich výkon pak hodnotí odborná porota," vysvětlil Palán, který je jedním z pětičlenné poroty. Výkony hudebníků budou posuzovat také zkušení umělci, jako je například kytarista Miloš Pernica, zpěvák Petr Pečený nebo hudební manažer Lešek Wronka.

Letošní ročník začne ve tři hodiny odpoledne. Návštěvníkům se představí osm soutěžních skupin. „Každá má úplně jiný styl a rozhodování proto nebude jednoduché," podotkl Palán. O doprovodný program se postarají zkušené kapely HD Acoustic a Třetí zuby. Součástí akce bude také křest CD s názvem Letovice město hudby, na kterém se podíleli hudebníci z regionu.

Vyhlášení výsledků se uskuteční okolo jedenácté hodiny večer. Odměnou pro nejlepšího umělce nebude pouze potlesk publika. „Vítěz získá možnost natočit svůj vlastní singl," dodal Palán.

KRISTÝNA HLOUŠKOVÁ