Garantem a spoluautorem knihy bude historik Muzea regionu Boskovicka Petr Vitámvás. „Zatím jsme se s městem předběžně dohodli. Máme nějakou představu, co by v knize mohlo být, konkrétní náplň však musíme sladit se záměry vedení radnice," uvedl historik.

Ryze odborná publikace to však nebude. Radní i historik se už shodli na tom, že bude sloužit k propagaci města.

Kniha má vyjít v nákladu jeden tisíc kusů. Informace o městě z prvních let nového tisíciletí v ním však čtenáři budou hledat marně. Popis historie stejně jako v předchozích publikacích skončí ve dvacátém století. To potvrdila i boskovická místostarostka Jaromíra Vítková. „Měla by to být populárně naučná kniha určená pro běžného čtenáře, která zmapuje vývoj města od prvních dochovaných pramenů až zhruba do poloviny dvacátého století," řekla. Jak se bude jmenovat, to zatím radní neřešili.

I pro studenty

Učitel dějepisu na boskovickém gymnáziu Josef Pros vydání nové historické knihy o Boskovicích vítá. „Mohlo by to být dobré do dějepisného semináře, kde se regionálními dějinami zabýváme. Zároveň to může sloužit k přiblížení probírané látky studentům," sdělil pedagog.

Celkové náklady na vydání knihy odhaduje boskovická radnice na tři sta osmdesát tisíc korun.Většinu chce získat na dotacích nebo od sponzorů. Na pultech pak bude k dostání maximálně za čtyři sta padesát korun.

Druhého vydání se už letos dočká publikace Boskovice – město sedmizubého hřebene, která vyšla v roce 2012. V současné době je totiž doprodaná, a tak radní schválili za sto dvacet tisíc korun vytištění další tisícovky kusů. V obchodech se má znovu objevit koncem června. V prosinci minulého roku vyšla také nová kniha s názvem Boskovice v historických fotografiích a pohlednicích.

MAREK OSOUCH