V Obci Slovákov nikdo nežije. „Nejedná se o obec v pravém slova smyslu. Je to totiž sdružení Slováků žijících na území České republiky," uvedl věc na pravou míru starosta Ostrova u Macochy Ondřej Hudec.

Cenu Mateja Hrebendu obdrží každý rok jeden Čech a jeden Slovák. „V minulosti ocenili například Karla Gotta, Juraje Jakubiska, Helenu Růžičkovou, Ladislava Chudíka nebo Petera Dvorského. Dostal jsem se každopádně do velmi dobré společnosti," uznal zanedlouho osmasedmdesátiletý umělec.

Doma má mnoho medailí z celého světa, které jsou uznáním jeho tvorby. „Jejich význam samozřejmě nepodceňuji. Ale těch domácích si vážím přeci jen malinko více. Uspět mezi sousedy je z různých důvodů vždycky o něco těžší," myslí si Kováč.

Kritériem pro udělení ceny Mateja Hrebendu je přínos k pěstování dobrých vztahů mezi Čechy a Slováky. „Jestli jsem byl v tomto ohledu ve svém životě nějak užitečný, tak asi důrazem na pokoru a vzájemný respekt mezi oběma národy," řekl Kováč.

Starosta městysu umělci pogratuloval mimo jiné také prostřednictvím zprávy v obecním zpravodaji. „Neřekl bych, že toto ocenění povede nějakým způsobem ke zvýšení prestiže Ostrova u Macochy. Ale jsme každopádně všichni rádi, že u nás takto významný umělec už takovou dobu žije," dodal Hudec.