Hosté sice dvakrát vedli, ovšem domácí dokázali v rozmezí 53. až 58. minuty vsítit tři branky a strhnout duel na svou stranu. „První třetina od nás byla ospalá, kluci to trochu podcenili. Musel jsem zvednout hlas a od druhé části se to začalo zlepšovat. Kluci si šli do svědomí a třetí třetinu jsme zvládli. Pomohly i změny v sestavě. Nakonec to dobře dopadlo," uvedl trenér Břeclavi Alois Miklík.

Tři kola před koncem tak Lvi klepou na brány play off. Na sedmém místě mají osmibodový náskok na devátý Hodonín, který má zápas k dobru. „Vyřazovací část by nás neměla minout," uvědomuje si břeclavský lodivod.

Naopak hosté po sobotní porážce přišli i o teoretickou šanci na postup. „Zápas v Břeclavi byl klíčový k tomu, abychom si udrželi šanci. Bohužel nás do Břeclavi odjelo pouze třináct. Bílý navíc dostal trest do konce utkání, což byla silná ztráta. Sice jsme dvakrát vedli, ale soupeř ve třetí třetině převzal utkání do své moci," hodnotil duel trenér Blanska Zdeněk Grünwald.

Hosté přitom dlouho drželi u Dyje nadějný výsledek. Na konci první části otevřel skóre utkání Jílek. I v prostřední části Blansko dlouho drželo vedení, poté ovšem Bílý ostře fauloval Směřičku, za což dostal trest pět minut plus do konce utkání. Lvi nakonec dlouhou přesilovku po čtyřech minutách proměnili, když se ve 33. minutě prosadil Hrbatý.

Kdo čekal, že domácí od té doby budou dominovat, mýlil se. Hosté se i v okleštěné sestavě dokázali vrátit do vedení, když ve 47. minutě skóroval Kazda. Poslední desetiminutovka ovšem patřila domácím, kteří strhli duel na svou stranu. V 53. minutě nejprve srovnal Garčic a o čtyři minuty později dostal Břeclav poprvé v zápase do vedení svým druhým gólem Hrbatý. O necelou minutu později zpečetil výhru Miklíkových svěřenců Čápek.

Hokejisté Břeclavi si tak připsali důležitou tříbodovou výhru, po níž mohou do závěrečných třech duelů, které sehrají na kluzištích soupeřů, vstupovat bez tlaku. Další utkání sehrají Břeclavští v neděli od 14 hodin, kdy se představí na ledě posledního týmu soutěže – rezervy Vsetína.

Břeclav – Blansko 4:1

Branky: 33. Hrbatý (Lenkovič, Dora), 53. Garčic (Směřička), 57. Hrbatý (Lenkovič, Nešpor), 58. Čápek (Blaha) – 20. Jílek (Berka), 47. Kazda (Antal).

Sestava HCB: Michálek – Dora ©, Zugar. Směřička, Papp. Hrbatý, Koutný – Lenkovič, Gabriška, Blaha, Juránek, Nešpor, Zháňal, Garčici, Čápek, Průdek

VÁCLAV PETRŮ