Jednak vítězstvím Rájce nad profesory z HC Blansko a také účastí béčka Dynamiters Blansko. To mělo našlápnuto k titulu. Jenže vedení soutěže blanenskému týmu zkontumovalo po posledním kole celkem šest zápasů. Pro neoprávněný start hráčů z prvního A týmu, který hrál v krajské lize. „Na Anderlecht jsme měli políčeno už dlouho. Věčně jsme za nimi byli druzí. Jako Slavia ve fotbale. Konečně jsme se dočkali,“ řekl rájecký útočník Petr Šváb.

Poslední skončil v okresním přeboru Sloup, za který si připsal tři góly a dvě asistence také fotbalový kanonýr Olympie Ráječko Martin Sehnal.

Jediná porážka

Rájec-Jestřebí přitom nezačal sezonu v okresním přeboru vůbec dobře. Hned v prvním kole totiž dostal výprask 1:7 od Dynamiters B. Jenže pak už sbíral jenom vítězství. Dvakrát porazil i loňského vítěze přeboru HC Blansko a v odvetě po divoké přestřelce také Dynamiters 10:7. „Dynamiters byli v prvním zápase jasně lepší a vyhráli zaslouženě. V odvetě zase my. Podle mě soutěž oživili a díky nim se úroveň některých zápasů zvedla. Ovšem porušili pravidla nasazování hráčů z áčka, kteří už překročili povolený počet zápasů v krajské lize a v okrese hrát nemohli. Kontumace je tak na místě,“ dodal Šváb.

Podle šéfa Okresního výkonného výboru ČSLH Blansko Petra Zukala dostanou Dynamiters za kontumované zápasy svého béčka také pokutu. O její výši se bude teprve jednat. „Sportovně technická komise porovnala zápisy z krajské ligy s těmi z okresního přeboru. V dresu Dynamiters nastupovali v okresním přeboru hráči, kteří už měli v krajské lize odehráno více jak třicet procent zápasů. To jim podle pravidel znemožňovalo start v nižší soutěži. Přesto nastoupili. Tyto zápasy jsme proto následně kontumovali,“ upřesnil Zukal.

Přes výtečný start do sezony, kdy porazili Rájec i HC Blansko, skončili Dynamiters B až čtvrtí. Zejména závěr sezony byl pro ně přímo strašidelný. Ve 14. kole klopýtli 5:8 s posledním Sloupem. Čtyři poslední zápasy pak Dynamiters zpětně prohráli 0:5 kontumačně pro neoprávněný start hráčů z vyšších soutěží. „V sezoně se nám v béčku zranila řada hráčů. Také áčko lepilo sestavu. To jsme měli jít na led v pěti? Béčko jsme přihlásili proto, že mladí kluci, kteří se nedostali do áčka, neměli kde hrát. Machrovat jsme v okresním přeboru na nikoho rozhodně nechtěli, jak si někteří myslí. O titul nám nešlo, kluci si chtěli prostě jen zahrát. To je celé,“ řekl Karel Keprt z Dynamiters Blansko HK.

Anderlecht až druhý

Před svým městským rivalem tak skončili i veteráni z HC Blansko, kteří přeboru kralovali několik posledních let. První tři kola však Anderlecht tápal. Prohrál s Dynamiters i Rájcem, pak se ale chytil. „Letos nám možná chybělo i trochu štěstí. Klíčové byly zápasy s Rájcem. Tam se lámal chleba. Oba jsme prohráli. Kluci jsou přece jen o nějaký rok mladší a my stárneme,“ řekl útočník HC Blansko Radek Snopek.

Snopek s třiatřiceti body původně vyhrál i kanadské bodování za jedenáct gólů a dvaadvacet asistencí. Jenže vedení soutěže zapomnělo do tabulky započítat i body hráčů z kontumovaných utkání. Po jejich doplnění tak vyhrál Jaromír Kuběna z Rájce-Jestřebí. S třiadvaceti góly rovněž nejlepší střelec soutěže. „Byla to naše chyba. Góly i asistence z kontumovaných zápasů jsme už započítali. Ocenění pro vítěze kanadského bodování Jardovi Kuběnovi předáme co nejdřív,“ dodal Zukal.

OP Blansko v číslech

Konečná tabulka OP Blansko 2011/2012


1. Rájec-Jestřebí 16 14 1 0 1 125:41 44
2. HC Blansko 16 13 0 1 2 136:48 40
3. Březina 16 11 0 0 5 77:56 33
4. Dynamiters B 16 7 0 0 9 54:58 21
5. Adamov 16 6 0 1 9 60:72 19
6. Lysice 16 5 2 0 9 47:70 19
7. Letovice 16 4 2 1 9 59:102 17
8. Černá Hora 16 2 2 2 10 52:96 12
9. Sloup 16 3 0 2 11 49:116 11

Kanadské bodování OP Blansko 2011/2012


1. Kuběna Jaromír (RJ) 23 12 35
2. Snopek Radek (BK) 11 22 33
3. Keprt Michal (DY) 20 13 33
4. Hoffman Zdeněk (BK) 13 16 29  
5. Dobiášek Milan (BK) 14 13 27
6. Hradil Mojmír (BR) 15 12 27
7. Kuběna Jan (RJ) 13 14 27
8. Kolenáč Jiří (AD) 19 7 26
9. Frantel Robert (RJ) 11 15 26
10. Antonín Tomáš (BK) 14 11 25  
  • v prvním sloupci počet gólů, ve druhém asistence, v posledním počet bodů, zkratky týmů – AD – TJ Spartak Adamov, BK – HC Blansko, BR – TJ Sokol Březina, DY – Dynamiters Blansko HK B, RJ – TJ Rájec-Jestřebí


Tresty (v minutách)

1. Lysice 134
2. Rájec-Jestřebí 140
3. Sloup 142
4. Letovice 162
5. Blansko 182
6. Dynamiters 184
7. Černá Hora 193
8. Březina 218
9. Adamov 315

 

Šváb: Už nebudeme věčně druzí jako Slávia

Rájec-Jestřebí – /ROZHOVOR/ – První zápas sezony Rájec-Jestřebí prohrál. 1:7 s Dynamiters Blansko B. Jenže pak ráječtí hokejisté vyhráli patnáctkrát v řadě a suverénně tak ovládli okresní přebor skupiny Blansko. „Kdy naposledy Rájec vyhrál v okresním přeboru? To už bude dobrých třicet let. Tehdy u toho byl můj táta a taky otcové dalších kluků, co za Rájec hrají teď. Jsme rádi, že se nám to povedlo. Paráda. V sobotu titul pořádně oslavíme,“ řekl rájecký útočník Petr Šváb.

Okresnímu přeboru dlouho kraloval HC Blansko. Teď konečně došlo ke střídání stráží …

Na Anderlecht (HC Blansko pozn. red) jsme měli políčeno už dlouho. Vždyť za posledních deset let jsme za nimi byli pořád věčně druzí. Jako ta Slavia ve fotbale (smích). Teď se nám jim konečně podařilo pohár za vítězství v okresním přeboru sebrat. Máme obrovskou radost. Sezona byla super. Na sobotu chystáme velké oslavy. Vítězné doutníky, moře piva, prasátko…

Kdy naposledy vyhrál Rájec-Jestřebí v okresním přeboru?

Pokud vím, tak to už bude dobrých třicet let. Tehdy u toho byl můj táta a taky otcové dalších kluků, co za Rájec hrají teď. Jsme rádi, že se nám to povedlo.

Přitom jste sezonu neodstartovali vůbec dobře…

Hned první zápas jsme od béčka Dynamiters dostali pořádnou nakládačku 1:7. Byli lepší. Rychlejší, důraznější. Odveta nám ale vyšla parádně. Vyhráli jsme 10:7.

Ovšem pak se tento zápas kvůli neoprávněnému startu některých hráčů Dynamiters kontumoval na 5:0 pro vás…

Škoda že Dynamiters B neudrželi stabilní sestavu pro okresní přebor, jak slibovali před sezonou, a museli si vypomáhat hráči z áčka. Dokážu pochopit, že přijdou zranění a není koho postavit. S tím ale museli počítat už před sezonou. Pravidla jsou jasná a kontumace byly na místě. Podle mého se však Dynamiters postarali o osvěžení soutěže a zvedli úroveň některých zápasů. Na druhou stranu v některých jejich zápasech byl zase propastný rozdíl, když proti trénovaným mladým klukům nastupovali veteráni, co se dostanou na led třeba jen jednou týdně.

Kdy se začalo v kabině mluvit o titulu?

Když jsme v odvetě porazili Anderlecht a taky Březinu s Černou Horou. Právě tyto dva týmy na nás umí zahrát a jsou hodně nevyzpytatelné.

V čem byla vaše síla? Přece jen vyhrát patnáctkrát v řadě, to je parádní série…

Náš tým už je pohromadě pěkně dlouho. Sestavu moc neměníme. Jsme na sebe zvyklí. To byl asi klíč k úspěchu.