Prohry, jedna kontumace, problémy vůbec dohrát sezonu a předposlední místo v letošní krajské lize. Za nimi už jen hluboká propast a beznadějně poslední Uherský Brod B. Kdo se nechal ukolébat vizitkou Velké Bíteše před play-off s Blanskem a čekal jasnou kanonádu domácích, nestačil se divit. Přijel nabuzený tým v silné sestavě rozhodnutý vylepšit dojem z letošní sezony. „To jsou oni, známe se dobře. Záleží, v jaké se sejdou sestavě. Pokud je to jako dneska, je to silný tým," nepřekvapil soupeř zkušeného blanenského útočníka Pavla Tesaře.

Blansko Bíteš nepodcenilo a od začátku se soustředilo na hru. Výsledkem byl první gól Kamila Skácela ve 13. minutě. Na začátku druhé třetiny přidal Jakubec druhou branku a dvě minuty po něm Bílý třetí. Vypadalo to, že odpor hostů je zlomený. Ještě před druhou sirénou se pokoušel prostřelit na dvakrát gólmana Bíteše Látal.

Začátky třetích třetin bývají v Blansku často jako přes kopírák. Pohodlné vedení, ztráta koncentrace, chyby v obraně a snížení nebo srovnání hostujícího týmu. Trenér Grünwald to moc dobře ví, svěřence v kabině nabádá k ostražité hře. Co se nestalo ve středu? Blansko vedlo na začátku třetí třetiny 3:0, ustálo i oslabení. Pak přišly dvě chyby a dvě branky hostů. Najednou to bylo 3:2 a Bíteš byla jako politá živou vodou.Hokejsité Blanska vyhráli první zápas play off s Velkou Bíteší 4:2.

V čase 43:55 nejprve snížil pěknou střelou do šibenice Jakub Touška, čtyři minuty už to bylo 3:2, když si blanenská obrana vybrala chvilku oddechu a dala prostor soupeři k samostatnému nájezdu. „V obou případech to byly chyby při našem střídání," zlobil se trenér Blanska Zdeněk Grünwald na špatné načasování odchodů na střídačku.

V 49. minutě vyloučil rozhodčí přísně Stejskala a domácí se museli bránit v dalším oslabení. Po první brance hosté přitvrdili v osobních soubojích, Blansko jim to brzo začalo vracet. Když se hráč Bíteše vydal až domácí brány, Sjednal si Němec okamžitě pořádek.

Na konci 55. minuty zlikvidoval gólman hostů krásnou střelu Kocmana, v 58. minutě se okoušel zakončit zase Kuběna. Všechno vyřešil v čase 57:49 Pavel Tesař. Zachytil rozehrávku a umístěnou střelou ze středu třetiny překvapil gólmana. Ten neměl zakrytý výhled, přesto na Tesařovu střelu nezareagoval. „Šlo to tam, kam mělo," okomentoval trefu blanenský útočník.

V poslední minutě Němec ještě vyzkoušel gólmana tvrdou střelou, hostům už každopádně bylo jasné, že dvoubrankové manko nestáhnou a pomalu mysleli na domácí odvetu. „Zaspali jsme na začátku a pak už to bylo těžké. Ve třetí třetině se to trošku otevřelo pro nás, ale bohužel jsme dostali ten gól na 4:2. Nevadí, v pátek bude další zápas, pokračujeme dál," věří si před druhým duelem gólman Bíteše Musil.

Klidnější ovšem může být Blansko, v sérii vede a případný třetí rozhodující zápas odehraje zase na domácím ledě. „Ty vzájemné zápasy s Bíteší jsou těžké a vyrovnané. V pátek to bude otevřené, my budeme chtít vyhrát, abychom měli volný víkend," dodal po zápase Tesař.Hokejsité Blanska vyhráli první zápas play off s Velkou Bíteší 4:2.

Boskovice začaly také doma, Velké Meziříčí si ale přály nejméně. Nepříjemný tým je těžké porazit hlavně na jejich stadionu. Ve středečním zápase se to vyvíjelo pro Minervu dobře. První třetinu vyhrála díky gólu Holuba 1:0. Hosté sice v té druhé vyrovnali, ale vedení vrátil domácím Blaha. Před koncem druhé části nedal do prázdné brány Zvolánek a tak šla Minerva do poslední třetiny s těsným náskokem.

Začátek poslední části rozhodl. Meziříčí se trefilo dvakrát v prvních minutách a Boskovice už nedokázaly zareagovat. „Pak už to byla spíš křeč," připustil trenér a hráč Boskovic Tomáš Karný. Do utkání naskočil bez rozbruslení až po jeho začátku. „Ve třetí třetině jsme chtěli udržet náskok a inkasovali jsme hned v první minutě a vzápětí druhý gól, to nás zlomilo," popsal druhý z trenérské dvojice Minervy Martin Světlík.

Pokud Boskovičtí nechtějí zabalit sezonu už před nastávajícím víkendem, musí zapomenout na horší venkovní bilanci a vyhrát v pátek večer na ledě Velkého Meziříčí.

Play off - krajská liga, 1. zápasy:

Dynamiters Blansko HK – HC Spartak velká Bíteš 4:2 (1:0, 2:0, 1:2)

Branky: 13. Skácel, 32. Jakubec, 34. Bílý, 58. Tesař

SK Minerva Boskovice – HHK Velké Meziříčí 2:3 (1:0, 1:1, 0:2)

Branky: Holub, Blaha

2. zápasy - pátek 13. 3., 18.00: Velká Bíteš – Blansko, Velké Meziříčí – Boskovice