Už první zápas série přinesl gólové hody a velké emoce. Blanenští přišli o vedení v posledních třech minutách a jejich trenér Petr Drahovzal pak obvinil rozhodčí z ovlivnění hry. Také odveta byla vypjatá až do konce. Blanenští totiž v poslední vteřině dostali puk do brány a radovali se z vyrovnání na 6:6. Radost jim ale zkazili rozhodčí, kteří gól neuznali kvůli posunuté bráně a zápas ukončili. Drahovzal k nim byl ale tentokrát smířlivější. „Jestli rozhodčí říká, že to byla posunutá branka, tak u toho asi byl a já mu musím věřit. Měli jsme zkrátka dát gól dřív a nemusely u toho být takové emoce,“ řekl.

Jeho tým měl sice v pátek výhodu domácího prostředí, ale jinak byl v mnohem horší pozici. Kromě prohry si totiž Dynamiters odvezli ze stadionu v Boskovicích také celou řadu vyřazených hokejistů. Kvůli osobním trestům nemohli nastoupit klíčoví hráči Tesař, Antoňů ani Němec. I přes tyto problémy se blanenští hokejisté dopředu nevzdali a do utkání vstoupili nejlépe, jak mohli. Dřív než se hosté rozkoukali na cizím ledě, Hrůza zvedal ruce nad hlavu a radoval se z gólu v první minutě. Hráči Minervy se nenechali rozhodit a brzy srovnali. První třetina přesto patřila Blanenským. Pět minut před jejím koncem brankář Vlach roztleskal domácí fanoušky odhlavičkováním puku a hned o pár sekund později mohli blanenští diváci jásat ještě víc, protože na druhé straně kluziště vstřelil Berka svůj druhý gól na 3:1.

„První třetina byla z naší strany úplně tragická. O přestávce jsem ale na kluky trochu zvýšil hlas, řekli jsme si, co chceme hrát, a najednou to šlo,“ řekl trenér Minervy Tomáš Zeman. Jeho proslov v šatně musel stát za to, protože ve druhé třetině byli jeho svěřenci jako vyměnění. Za Vlachova záda nejprve doslova protlačil puk Prachař a jen o pár vteřin později se z vyrovnávacího gólu radoval Látal. Hokejové dostihy pak pokračovaly a druhá třetina skončila 4:5. Poslední část zápasu přinesla řadu vyloučení a ani kompletování Berkova hattricku nestačilo Blansku na obrácení výsledku.

Boskovice tak postupují do finále play-off, kde na ně čeká nejsilnější možný soupeř. Ze statistik Moravských Budějovic jde strach. Ze dvaceti dvou utkání základní části prohrály pouze tři zápasy a svým soupeřům v sezóně nastřílely téměř o sto gólů víc, než dostaly.

„Papírově jsou samozřejmě favoritem Budějovice. My ale máme kvalitní tým, který je schopný vyhrávat, takže se diváci rozhodně mají na co těšit. Soupeře potrápíme,“ brousil si zuby trenér Zeman.

První utkání na ledě Budějovic se bude hrát už zítra o půl sedmé. Odveta v Boskovicích v pátek.

HC Dynamiters Blansko – SK Minerva Boskovice 5:6 (3:1, 1:4, 1:1), 1. Hrůza, 11. Berka Mir., 15. Berka Mir., 27. Kuběna, 53. Berka Mir. – 7. Komínek, 23. Prachař, 24. Látal, 31. Okénka, 36. Karný, 51. Komínek

Vyloučení: 7:13, navíc Štěpánek OT 10 min – Blaha OT 10 min; využití 2:0, v oslabení 0:1.

Výsledný stav série: 2:0

út 6. 3. HC Moravské Budějovice  – SK Minerva Boskovice (18.30), 1. zápas finále play-off krajské ligy

ONDŘEJ BACÍK


Trenér Drahovzal: Kluci do toho dali vše. Jsem na ně hrdý

Blansko – Pro blanenské hokejisty v pátek skončila sezóna. Ze semifinále play-off je vyřadila konkurenční Minerva Boskovice. Trenéra Petra Drahovzala prohra sice mrzí, ale svoje hráče chválí. „Našim hráčům musím poděkovat. Celou sezónu podávali dobré výkony. A Boskovicím už teď můžu jenom sportovně pogratulovat a popřát jim co nejvíc štěstí ve finále,“ říká sportovně.

Znovu se vám do cesty postavily Boskovice a znovu to bylo vyrovnané utkání, které dopadlo hůř pro Blansko. Mrzí vás to?

Už počtvrté jsme v sezóně prohráli s Boskovicemi o gól. Zamrzí to určitě. Na druhou stranu jsme předvedli pěknou hru, takže nemůžu být úplně zklamaný. Určitě by se tam dalo najít pár chyb, třeba nás zase trošku trápila koncovka. Hráčům bych to ale už nevytýkal, protože bylo vidět, že do toho dneska dali srdíčko, a to je to hlavní. V zápasech play-off mě přesvědčili, že té hře dávají úplně všechno.

Už první semifinálový zápas byl plný emocí. Diskutovalo se o výkonu rozhodčích, takže se nejde nezeptat, co na sudí říkáte tentokrát?

Druhé utkání bylo o poznání lepší, takže mě nikdo nemůže obvinit, že si naříkám na rozhodčí, když prohrajeme. Ale trvám na tom, že první zápas rozhodčí hrubě ovlivnil. Takový výkon, to je snad na kriminál.

Zápas v Blansku byl napínavý až do posledních vteřin. Dopadl tak, jak měl?

Myslím si, že hokej se musel divákům na obou stranách líbit. Jak v té základní části, tak především teď v play-off. Já teď můžu jenom soupeři sportovně pogratulovat, popřát jim co nejvíc štěstí ve finále a hlavně poděkovat všem svým hráčům. Letos odváděli často nepředstavitelné výkony. A to i ve chvílích, kdy se nám hodně nedařilo.

Provázela vás také řada zranění a někdy jste musel sázet na hodně mladé hráče…

Je to tak, ale i přesto se na hodně kluků nedostalo a letos nehráli v prvním mužstvu. I těm musím poděkovat za trpělivost. Myslím, že jsme letos ukázali, že jsme mančaft a že dokážeme hrát jeden za druhého.

V průběhu sezóny byly výkony Dynamiters dost kolísavé…

Na začátku jsme měli lehčí los, což se podepsalo na prvních výsledcích. Když jsme ale po čtvrtém kole byli první, tušili jsme, že to nevydrží. Přestože to s námi bylo nahoru dolů, řekl bych, že sezóna to byla dobrá. Splnili jsme cíle, které jsme měli pro letošní rok, takže já jsem naprosto spokojený.

ONDŘEJ BACÍK