Jaký tedy byl plán pro jaro? A proč nejste úplně spokojený?
Chtěli jsme se v tabulce posunout trochu výš. Tedy hrát okolo pátého místa. Takže jsme přibližně tam, kde jsme po podzimní části chtěli být. Ale přiznám se, že jsem si myslel, že jak bodově, tak i tabulkově na tom budeme ještě lépe.

Co k tomu chybělo? V čem jste byli silní, v čem naopak vidíte slabiny mužstva?
Dlouhodobě jsme měli problémy s počtem obdržených branek a to se nám díky stabilizaci obranné čtveřice podařilo vyřešit. Hlavně stoperská dvojice Bárta, Müller odehrála dobré jaro. Více jsme chtěli od starších hráčů. I když statistiky jsou dobré, přece jen musí odevzdat mužstvu ještě více. Třeba takový Kuba Mičko. On ví sám, že to byla v Bohunicích od něho hloupost, když dostal zbytečnou červenou kartu. Potom nám v pěti zápasech dost chyběl. Naopak v druhé části sezony jsme našli post pro Radka Keprta, který podával výborné výkony. Útočníci si splnili svoje. Dát za polovinu soutěže deset, respektive osm branek je jejich dobrá vizitka.

Měly na vylepšení pozice vliv zimní změny v kádru?
Mužstvo se v zimní části moc nezměnilo. Přišli David Müller a Matěj Sedláček. Na rozehrání se odešli Roman Zeman a Azi Azbayar. Při doplnění jsme chtěli posílit střední generaci, protože jsme chtěli stabilizovat výkonnost. V minulosti se nám stávalo, že jsme mívali výpadky a ty jsme chtěli odstranit.

Jakou roli hrálo vaše domácí prostředí? Soupeři tvrdí, že se jim v Ráječku hrává špatně.
Otázka domácího prostředí a to, že soupeři sem neradi jezdí, je trochu zavádějící. V minulosti, ještě když jsem byl mladý hráč, a potom za éry bratrů Sehnalů to byla Mekka, která se jen těžce dobývala. Tam se nikomu sem nechtělo jezdit. Dnes si myslím, že současné mužstvo Ráječka potřebuje větší hřiště, než máme v domácím prostředí.

Ale stejně jste doma body neztráceli.
Máme výborné fanoušky, a tak se jim snažíme tu mistrovskou neděli osladit vítězstvím. Na jaře to nebylo špatné. Prohráli jsme jen s Tišnovem, který za celou sezonu venku neztratil ani bod. Mrzí mě ztracené body se Spartou a s Boskovicemi, ale tento zápas hodně ovlivnilo vážné zranění Martina Šplíchala. Tam už nebyly myšlenky na fotbal. A já takto prostřednictvím tisku znovu Martinovi přeji, aby se co nejdříve uzdravil a zavítal mezi nás.

Objevila tato sezona nové talenty?
Odpovím obecněji. Již druhou sezonu se snažíme mužstvo přebudovat, a tak jsme přivedli mladé hráče z okolí, kteří by dále táhli fotbalovou káru v Ráječku. Jsou to kluci z celého blanenského okresu, protože, a to by mohl vyprávět můj asistent Jirka Škaroupka, mladí z Ráječka nemají moc zájem hrát v A mužstvu. Již před mým příchodem naskakovalo několik dobrých dorostenců i vlastních odchovanců do mistrovských utkání, jako třeba Ševčík nebo Jabůrek, ale oni na sobě nechtějí moc fotbalově pracovat a raději s fotbalem skončí. A přitom když jsme v posledním kole neměli dostatečný počet hráčů, tak kluci z rezervy Slavíček a Blažek odehráli slušné utkání.

Kdy jste měl na jaře po zápase největší radost a naopak, kdy jste byl nejvíce zklamán?
Radost má po každém vítězném utkání a nejvíce smutno mně bylo po utkání s Boskovicemi. V něm bylo to vážné zranění Martina, a to každého člověka, který má fotbal rád, poznamená.

Kdy zahájíte přípravu na nový ročník a co bude obsahovat? Předpokládáte posílení týmu?
Přípravu na novou sezonu odstartujeme sedmého července a chtěli bychom se opět pohybovat v horní polovině tabulky a především vystupovat tak, aby soupeři měli z našeho mužstva respekt. O příchodu nových hráčů je ještě brzy mluvit. Hráčů každý rok ubývá a najít někoho ochotného, kdo by chtěl několikrát do týdne trénovat, a potom si ještě upravit víkend kvůli fotbalu, je problém. Stačí se podívat na mládežnická mužstva. Je jich strašně málo a do budoucna se to odrazí i v mužské výkonnostní kopané. V tomto jsem pesimista.

Ze šestého místa není daleko k prvnímu a do divize spadlo Blansko. Co byste řekl na divizní derby?
Stoprocentně by se mi to líbilo. Bohužel jsem opět pesimistický, protože v současné době není možné, a to navazuju na to, co jsem řekl o úbytku a zájmu hráčů, dva mančafty na takové úrovni a na tak malém prostoru působit nemohou. Abychom nebyli rádi, když v krajském přeboru bude za dva tři roky alespoň jedno mužstvo z okresu. Samozřejmě bylo by fajn mít dvě divize a derby, lidem by se to líbilo, ale nejsem idealista, nýbrž realista. Nevidím lidi, kteří by to dokázali zabezpečit a důstojně hrát.