Co se stalo? Oba týmy vyhrály, soupeři prohráli. A Kunštát se prostřílel o skóre před Jevišovice. „Spíš jsme počítali s tím druhým místem, takhle je to ještě lepší," radoval se po utkání střelec třetí kunštátské branky Petr Crhák.

Situace v I. A třídě se těsně před koncem dramatizuje. Zvlášť poté, co se otevřela možnost postupu i pro druhý nejlepší tým. K přímé bitvě právě o druhé místo přijely do Kunštátu Vojkovice. To ještě nikdo nevěděl, že to bude bitva o vedení v tabulce.

A hosté začali lépe. Kunštát překvapili už na začátku zápasu, v 9. minutě vedli po parádním trestném kopu, který zakroutil do šibenice nejlepší střelec Vojkovic Poláček. „To kopl perfektně, s tím se nedalo nic dělat," uznal i domácí kouč Petr Loukota.

Jenže jeho svěřence branka zaskočila, proti dobře bránícímu soupeři se nedokázali prosadit. Do šaten se šlo za stavu 1:0 pro Vojkovice a už před výkopem druhé půle diváci burcovali svůj tým. Takhle si souboj o čelo asi nepředstavovali.

Hráči je vyslyšeli. Nebo spíš pokyny trenéra v kabině. Od prvních minut druhé půle to byl útočný uragán. Na bránu Vojkovic se valil jeden útok za druhým, centr za centrem, rohy. Hrálo se na jednu bránu. Už v 47. minutě mohl srovnat Kuda, jenže hlavičkoval těsně nad bránu. Chuť si spravil o čtyři minuty později. V 51. minutě si znovu naskočil na hlavičku, tentokrát míč poslal o zem do sítě na překvapeného gólmana a bylo vyrovnáno. „Už pár zápasů se dostávám do šancí a nedařilo se mi to trefit, teď to tam naštěstí padlo," oddechl si střelec důležité branky Ondřej Kuda.

Hosté se k první střele dostali až v 55. minutě, domácí obrana ji zblokovala na roh. A domácí se hned zase vrhli do útoku. Vojkovice se jen s námahou vracely k bránění bleskových brejků domácích. Pokračoval seriál dlouhých nákopů a prudkých centrů do vápna, šance Kunštátu ovšem končily u zkušených obránců nebo u brankáře.

Crhák neuspěl v 58. minutě, když hlavičkoval do náruče gólmana, ani s patičkou o deset minut později. Vedoucí branku vstřelil v 69. minutě Prudil, který se se spoluhráči natlačil do brány a po zmatku v obraně nakonec napálil míč za gólmana.

V 72. minutě se konečně dočkal i Crhák. Dostal krásnou prudkou přihrávku z boku od Stehlíka a zakončil do prázdné brány.

V 79. minutě předvedl neuvěřitelnou hrubku kunštátský gólman Loukota, který nahrál útočníkovi soupeře do akce. Hosté ji naštěstí pro domácí nezvládli zakončit.

O dvě minuty později měly Vojkovice stoprocentní šanci. Po křídle utekl střídající hráč, nakonec ani nadvakrát nepřekonal brankáře Kunštátu.

Rozhodne až konec

Zápas skončil nebezpečnou střelou domácích v nastavení, skóre už se ale neměnilo. „Byli jsme lepší celý zápas, akorát jsme dostali gól ze standardky, jinak se do žádné šance nedostali. My jsme jen nedávali šance. Pak jsme na ně vlétli a dávali centry z boku, v tom jsme silní. A padly tam i góly," zhodnotil utkání Kuda.

„Já mám mraky zraněných, chyběl mi zkušený Valnoha a další hráči. Jsem rád, že jsme to odehráli s klukama z béčka. Sedmnáctiletí kluci hráli krajní záložníky. Ale my se díváme do budoucna, nemáme co ztratit, máme mládež. Ty body jsme ztratili v zápasech před tím, ne v Kunštátě. I kdybychom dnes vyhráli, tak kdovíjak by to bylo s postupem, myslím, že na to nemáme finančně, spíš to necháme na těch mladých klucích," uvedl po utkání trenér Vojkovic Jaroslav Minařík.

Tři vstřelené branky stačily, aby se Kunštát posunul před posledním kolem na první místo skupiny A. Dosud vedoucí Jevišovice totiž překvapivě prohrály ve Zbýšově 0:2 a mají stejně bodů, ovšem horší skóre.

Dařilo se i Rájci. Vyhrál v dohrávce v Šaraticích a o víkendu doma s Dobšicemi. Je předposlední a má stejně bodů jako dvanácté Šaratice, které mají zápas k dobru a o bod méně než Hrušovany. Vyhrál i Bořitov, který porazil Šaratice.

O postupu i sestupech se rozhodne až v posledním kole. Kunštát jede do Dobšic, Jevišovice hrají doma se Slovanem Brno. Rájec hraje ve Šlapanicích.

Kunštát – Vojkovice 3:1 (0:1)

Branky: Prudil, Crhák, Kuda – Poláček P.

Bořitov – Šaratice 3:1 (1:0)

Branky: Bezděk 2, Knies – Klaška

Rájec-Jestřebí – Dobšice 2:1 (1:1)

Branky: Farník, Hejč – Křemenský