Ceny jim předali zajímaví hosté. „Nečekal jsem to, ale mám z ocenění radost," popsal po ceremoniálu gólman David Juran.

Zaplněný Skleník sledoval stejně jako vloni vyhlašování jednotlivých kategorií, program prokládaly svým vystoupením dívky z klubu Tancini Boskovice a mladá, ovšem zkušená kapela Rock For. Na slavnostní večer dorazili i vzácní hosté, mezi nimi trenéři a bývalí špičkoví hráči Josef Mazura, František Komňacký nebo Karel Jarůšek, za aktivní fotbalisty Petr Švancara.

Do nejlepší jedenáctky se dostali zástupci osmi klubů, po dvou hráčích měly Boskovice, Blansko a Ráječko. Předávající byli vybraní většinou tak, aby měli nějaký vztah k oceněným. Za Ondřeje Václavka přebíral cenu od místostarosty Boskovic Petra Malacha předseda FC Boskovice Radek Stříž. Na otázku, jestli a kdy se Václavek objeví v Blansku, odpověděl: „Pokud bude příznivý los, tak doufám, že už na začátku podzimu, když přijedou Boskovice." Znamenalo by to samozřejmě postup Boskovic a sestup Blanska, aby se oba týmy potkaly v krajském přeboru.

Za všechny, kteří v dotazníku uvedli, že by zrušili nějaké školní předměty, odpověděl nejlépe a upřímně oceněný dorostenec Radek Keprt. „Já na tu školu moc nejsu," pobavil publikum. V žácích obhájil vítězství Radim Ševčík z MKZ Rájec-Jestřebí, v přípravce vyhrál František Čejka. Ten vyzdvihl jako své vzory Lionela Messiho a tátu, s tím, že táta má mírně navrch. Pověsti vtipálka musel dostát Petr Švancara, který by podle svých slov nejradši zrušil ofsajd.

Z trenérů vybrali zástupci OFS Blansko Antonína Mazala, který jako kouč i hráč dovedl Černou Horu z okresního přeboru zpátky do I. B třídy, kde je po podzimu pátá. Ve dvou rolích to nemá vždycky jednoduché. V posledních zápasech musel zaskakovat dokonce v bráně. „Když udělám na hřišti chybu, najednou jsem jenom hráč a okolo mě deset trenérů," poznamenal při přebírání ceny od místostarosty Blanska Jiřího Crhy.

Na druhém místě se mezi nejlepšími hráči umístil boskovický útočník Martin Fadrný. „Mám co dohánět," uznal při srovnání jeho šesti branek z podzimu s 28, které nastřílel vloni. Do síně slávy uvedli pořadatelé in memoriam Jiřího Opletala. Za cenu z rukou Františka Komňackého poděkoval syn Jiří Opletal. Nejlepším rozhodčím se stal Jiří Hlubinka.

Mezi fotbalistkami nyní kraluje Romana Čtvrtníčková z Rakovce Kotvrdovice. „Zatím bych chtěla ještě pár let hrát, až pak založit rodinu," poznamenala vítězka ženské kategorie. Na trůn usedla vedle vítěze hlavní mužské kategorie, Davida Jurana. Po Radimovi Polákovi je druhým gólmanem, který suverénně ovládl anketu. Trofej převzal z rukou Františka Komňackého. „Chtěl bych se dostat do vyšší soutěže. Důležité je mít místo v sestavě. Ať už jako brankář, nebo hráč," uvedl Juran v narážce na to, že je schopný zaskočit i v útoku, což dokazoval v dorostu i v pohárovém zápasu v Hodoníně v divizním Blansku.

Trenér Komňacký zavzpomínal v Boskovicích na nejhezčí chvíle své kariéry. „Na dvou místech jsem byl nejspokojenější já i vedení. Když jsem vyhrál ligu s Baníkem Ostrava v sezoně 2003/04 a v Ružomberoku, kde jsme vyhráli slovenskou ligu i pohár, což bylo poprvé v historii klubu," připomněl slavné chvíle. Dodal, že povolání trenéra je velice nejisté, neustále hrozí vyhazov a že na stáří už má jasný plán. „Jsem v penzi a chci, aby to takhle už zůstalo. Nacestoval jsem se a nazmrzal na hřištích už dost, rád bych si teď užil rodiny, na kterou jsem neměl dřív tolik času. Další plány nemám, chci jen, aby vydrželo zdraví," uzavřel trenér, jemuž dělal asistenta i současný reprezentační kouč Pavel Vrba, a vylosoval tombolu.

Povedený večer zakončil raut a nejen fotbalové diskuze v předsálí boskovického Skleníku.

Vyhlášení fotbalisty roku 2014

Nejlepší hráči: 1. David Juran (FK Blansko), 2. Martin Fadrný (FC Boskovice), 3. Martin Sehnal (SK Olympia Ráječko), 4. Antonín Preč (FK Kunštát), 5. David Müller (FC Boskovice, hostování FK Blansko), 6. Jakub Tenora (SK Olympia Ráječko), 7. Jan Matuška (TJ Sokol Rudice), 8. Miroslav Jelínek (TJ Sokol Bořitov), 9. Marek Pernica (TJ Vilémovice), 10. Jan Gromský (SK Jedovnice), 11. Ondřej Václavek (FC Boskovice).

Hráčka: 1. Romana Čtvrtníčková (TJ Rakovec Kotvrdovice)

Dorostenec: 1. Radek Keprt (FK Blansko)

Žák: 1. Radim Ševčík (MKZ Rájec-
-Jestřebí, střídavý start FK Blansko)

Hráč přípravky: 1. František Čejka (FC Boskovice)

Trenér: 1. Antonín Mazal (Sokol Černá Hora)

Rozhodčí: 1. Jakub Hlubinka

Síň slávy: in memoriam Jiří Opletal