Fotbalistům Blanska se v posledních kolech daří. Anglický týden jim přinesl tři body po remíze s Otrokovicemi a výhrách v Bystřici a v Rosicích. V tabulce už mají třicet bodů a jsou třináctí. Jenže v sobotu přivítají Velké Meziříčí, které má hrozivou bilanci. Letos prohrálo jen třikrát a se skóre 61:18 suverénně kraluje divizi D. Druhé Otrokovice mají čtyři kola před koncem ztrátu čtrnáct bodů.

Těžko říct, s čím soupeř přijede, jestli dá šanci náhradníkům, nebo bude chtít potvrdit roli nejlepšího týmu na domácích i venkovních hřištích. Blansko má polovinu bodů a nastřílelo také o polovinu gólů méně než sobotní soupeř, pro útočníky je to každopádně výzva, pokusit se přidat další branku k dosavadním osmnácti, které prošly přes obranu Meziříčí. A výzva je to i pro gólmana Jurana, který naposledy vychytal nulu v Rosicích, bude čelit nejproduktivnějšímu útoku soutěže.

„Přesto chceme hrát útočně a hlavně navázat na výkon v Rosicích. Jejich útočníka Pavla Simra znám velice dobře, pokaždé, když jsem na zápase v hledišti nebo na lavičce a on hraje, dává gól. Já mu to samozřejmě přeju, ale teď doufám, že dáme aspoň o gól víc my," zmiňuje blanenský trenér Michal Kugler kanonýra Meziříčí, který dal na jaře osm branek a kromě dvou zápasů skóroval pokaždé.

Zápas se hraje v sobotu od 16.30.

Ve stejný čas budou Boskovice v I. A třídě hrát v posledním Rajhradě a druhá Líšeň v Žebětíně. Pokud Boskovičtí vyhrají a Líšeň zaváhá, můžou v Červené zahradě slavit postup do krajského přeboru. A není to nereálný scénář. Favorizovaná Líšeň na jaře překvapivě odpadla a prohrává i se slabými soupeři, Boskovice naopak zažívají vítězné jaro. „Líšeň po zimě vedla o čtyři body, rozhodně jsme nečekali, že budeme mít po sedmi kolech v čele náskok deset bodů," komentuje příznivou situaci trenér Boskovic Jan Havlíček. Zbývá ještě malý krůček, který ovšem nemusí přijít už v sobotu, Rajhrad totiž v minulém kole vyhrál 2:1 právě v Líšni. „Samozřejmě bychom rádi první místo potvrdili už teď, nechce se nám čekat," připomíná Havlíček.

Odlišné starosti ve stejné soutěži má dvanáctý Bořitov a předposlední Lipovec. Ten v minulém kole porazil Žebětín, Bořitov prohrál v Dobšicích a na Lipovec už má náskok pouhý bod. Oběma týmům z Blanenska pomohl Kunštát, který porazil jedenáctou Miroslav a atakuje druhou Líšeň. Právě v Miroslavi hraje v sobotu Lipovec, Bořitov má doma desáté Tasovice B.

K atraktivnímu duelu jede Kunštát. Slovan Brno má stejný počet výher, remíz i proher a jen o tři branky horší skóre než Kunštát, které ho řadí na čtvrté místo. Zápas se hraje v sobotu už od 13.00.

Ráječko v minulém kole krajského přeboru jen o gól prohrálo na hřišti Moravské Slavie. V neděli přivítá Vojkovice, které mají o patnáct bodů méně a naposledy doma utržily debakl 1:6 od Sparty Brno.

V I. B třídě minule Rájec-
-Jestřebí roznesl předposlední Letonice 9:3 a už je o skóre na pátém místě před Černou Horou. V neděli jede na hřiště mnohem silnějšího soupeře. Tišnov na jaře všechny zápasy vyhrál a je druhý. „Věřím, že se na ně můžeme připravit a překvapit podobně jako třeba ve Vyškově," myslí si rájecký trenér Martin Klimeš. Černá Hora si může po domácí prohře s Rousínovem B spravit chuť na hřišti posledních Řečkovic.

divize D

Blansko – Velké Meziříčí – sobota 23. 5., 16.30

krajský přebor

Ráječko – Vojkovice – neděle 24. 5., 16.30

I. A, sk. A

Bořitov – Tasovice B – ne 24. 5., 16.30

Rajhrad – Boskovice

Slovan Brno – Kunštát

Miroslav – Lipovec

I. B, sk. A

Tišnov – Rájec-Jestřebí

Řečkovice – Černá Hora